Wat is Qi Gong (of Chi Kung)?

Qi Gong is een eeuwenoud systeem van oefeningen gericht op verbetering van de gezondheid. Deze oefeningen omvatten ademhaling, bewegingen en meditatie. Het ontstaan van Qi Gong gaat terug tot de Chinese oudheid en heeft sindsdien altijd een deel uitgemaakt van de Chinese cultuur. Er zijn vier belangrijke benaderingen om Qi Gong te trainen:

baduanjin_qigong (71K)
  1. Lichaam. In bepaalde lichaamshoudingen is het lichaam meer ontvankelijk voor het opnemen van energie of beter in staat energie te laten circuleren. Denk b.v. aan de lotus houding, de boomhouding e.d. Qi Gong bewegingen zijn er op gericht specifieke delen van het lichaam te stimuleren om er de energiestroom te bevorderen.
  2. Ademhaling. De meeste Qi Gong bewegingen worden langzaam gedaan. Hierdoor is het makkelijker de begingen van het lichaam bewust te ervaren en komt het lichaam in een meer ontspannen toestand. De ademhaling is daardoor dieper waardoor zuurstof beter opgenomen wordt. De ademhaling wordt in oefeningen vaak ondersteund met bewegingen. Ademhaling kan ook helpen met de concentratie. Door op de ademhaling te concentreren kan je de geest tot rust brengen.
  3. Geluid. Alle materie is voortdurend in trilling. Ook de moleculen in ons lichaam vibreren constant. Geluid heeft hierdoor effect op ons lichaam en kan b.v. een hoofdpijn verminderen of ons prettiger laten voelen.
  4. Geest. De geest is het belangrijkste onderdeel van Qi Gong training. De geest beheerst alle processen in het lichaam: ademhaling, beweging, geluid, etc. Als de geest getraind is en onder controle is de rest ook beheerst. Alles komt uiteindelijk uit de geest voort.

Er zijn duizenden stijlen van Qi Gong echter allemaal gebaseerd op de gemeeschappelijke principes van balans, ontspanning, gezonde ademhaling en goede houding. In sommige stijlen worden dierewegingen nagebootst, zoals de kraanvogelstijl, het spel met de vijf dieren of de drakenstijl. buddha (13K) Andere stijlen zijn vernoemd naar de (vermeende) grondlegger daarvan zoals Chang San-Feng stijl, stijl van de achttien monniken, Qi Gong van Chen Zi-Yi etc. Er zijn ook stijlen vernoemd naar het effect dat ze hebben. B.v. Ijzeren hemd Qi Gong en Qi Gong van het versterken van de pezen. Tegenwoordig zijn er ook stijlen die oefeningen uit verschillende stijlen hebben samengenomen en daar een nieuwe naam aan gehangen hebben zoals b.v. Zhineng Qigong (Chi Neng Qigong). De vraag met welke stijl je moet beginnen is niet te beantwoorden. Begin in elk geval met de principes binnen een stijl die in de buurt aangeboden wordt en bouw van daaruit voort in richtingen die goed voelen. Er is voldoende Qi Gong om een heel leven te leren. Een oud Chinees gezegde luid: “Er is altijd een hogere top die nog niet beklommen is.”

Gedurende de eeuwenlange ontwikkeling van Qi Gong zijn er vijf verschillende stromingen die hun invloed hebben gehad op de ontwikkeling van Qi Gong en geleid hebben tot eigen stijlen en oefeningen:

  1. Medische Qi Gong. Medische Qi Gong benadrukt de vrije stroom en de balans van Qi (vitale energie) in het lichaam. Het primaire doel is om ziekten te behandelen of een ziekte te genezen. Artsen leren hoe de Qi te gebruiken voor diagnose en genezing.
  2. Taoïstische Qi Gong. Deze Qi Gong Benadrukt het behoud van het fysieke lichaam en hoge deugd. Veel Taoïstische Qi Gong meesters genoten van een lang leven.
  3. Boeddhistische Qi Gong. Heeft tot doel de geest te bevrijden, het cultiveren van de deugd en om verlichting te verkrijgen. Het menselijk lichaam wordt beschouwd als een instrument voor het bereiken van verlichting. Dit is de meest populaire vorm van Qi-gong
  4. Confuciaanse Qi Gong. Streeft naar het bereiken van een hoger moreel karakter en intelligentie.
  5. Martiale Qi Gong. Hierbij wordt het lichaam getraind voor bescherming tegen slagen, stoten of sneden van wapens. Het traint tevens het lichaam fatale klappen te kunnen leveren versterkt met Qi.

Miljoenen mensen over de hele wereld beoefenen Qi Gong met veel plezier. Qi Gong is een aangename manier om fit te blijven, stress te verminderen, aan flexibiliteit en jeugdigheid te winnen, en een positieve mentale attitude te ontwikkelen. De rustige oefeningen zijn ontwikkeld om de inwendige organen weer in harmonie te brengen en hun functioneren te verbeteren, en om het lichaam, het verstand en de geest weer in balans te brengen.

155 (102K)

De Communistische partij van China vond Qi Gong een vorm van hekserij en heeft het, na het uitroepen van de Volksrepubliek China (1942), verboden. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw vond er een ware revival plaats van Qi Gong. Inmiddels wordt Qi Gong als een integrale component binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) gebruikt in ziekenhuizen om pijn te bestrijden en chronische problemen te bestrijden zoals hartziekten, tuberculose, artritis, astma, bronchitis, hepatitis, gezwellen, zenuwziekten en hoge bloeddruk om er maar een paar te noemen. Er zijn door de overheid gesponsorde Qi Gong onderzoekinstituten in bijna elke grote Chinese stad en er zijn vele wetenschappelijke tijdschriften over Qi Gong. Met deze zelf regulerende therapie kan je gewone klachten genezen zoals hoofdpijn, rugpijn, slechte bloedsomloop, slapeloosheid, depressies, maagklachten, chronische vermoeidheid en evenwicht stoornissen.

Qi Gong krijgt sinds kort steeds meer erkenning in het westen getuige recente televisie documentaires en het verschijnen van een groot aantal boeken en publicaties. Qi Gong wordt in China gezien als ‘acupunctuur zonder naalden’ en met de huidige acceptatie van acupunctuur zou er wel eens een grote toename van Qi Gong in het westen te verwachten zijn.


draakje

©2019 Tai Chi Uden