Achtergrond van San Shou

Veel mensen kennen Tai Chi van Chinezen die in het park langzame bewegingen staan uit te voeren. Voor velen heeft Tai Chi daarom het karakter van iets dat vooral oude mensen doen en eigenlijk een beetje vreemd is.

Weinig mensen weten echter dat Tai Chi van oorsprong een gevechtskunst is. Met de kunst van de vuurwapens nam het aanzien dat deze kunst had behoorlijk af. De onderdrukking van alle gevechtskunsten door de communistische partij van China heeft er toe bijgedragen dat het martiale karakter van Tai Chi ver op de achtergrond is geraakt. Geen wonder dat er vandaag de dag nog weinig mensen de martiale kracht van Tai Chi werkelijk trainen.

Dit werk met een partner is niet alleen leuk, maar kan ook erg esthetisch zijn. In een zachte uitvoering lijkt het zelfs op een dans. Het biedt de mogelijkheid om in de uitvoering het volledige scala van alle technieken te oefenen, met hier en daar voor de vorm subtiele aanpassingen van de bewegingen ten opzichte van de echte gevechtshandelingen. Ook in de solo vorm, die vele Tai Chi beoefenaars kennen, zitten vergelijkbare aanpassingen.

San Shou kan erg snel en explosief uitgevoerd worden. Dit geeft een zeer goede benadering van het martiale aspect van Taiji Quan. Je oefent hiermee vele vaardigheden zoals ritme, explosiviteit, nauwkeurigheid, ontwijken en afstand tot de tegenstander. De uitvoering hiervan kan je makkelijk aanpassen aan je niveau en je aspiraties. Dit kan zeer zacht en glad zijn of juist zeer dynamisch en krachtig.

Workshop Grote San Shou

Op 25 mei hebben we weer een workshop Grote San Shou en Pao Chui gehad. We hebben niet alleen heel geconcentreerd maar ook met veel plezier getraind. De nadruk lag ook op het werken met een partner. Hoe zorg je voor een juisten afstand en hoe krijg je voor elkaar dat het soepel, in een bepaald ritme, gaat lopen? Dit hangt allemaal samen met goed luisteren naar (of aanvoelen van) elkaar en je aanpassen aan de situatie.
De volgende workshop staat nu gepland op zondag 12 oktober. Voor inlichtingen of inschrijven kan je bij mij (Tai Chi Uden) terecht.

Onderstaand het materiaal van de workshop:


draakje

©2019 Tai Chi Uden