frits2010 (52K)

Frits van der Putten

Na afgestudeerd te zijn aan de TU-Delft ben ik gaan werken in de technische automatisering, ontwikkeling van producten waar software in zit. Door een combinatie van slechte houding en stress had ik regelmatig last van mijn rug en ben aan Tai Chi gaan doen.

Mijn eerste leraar was Theo van Bindsbergen. Hij gaf les in de Honan stijl. Een zeer langzame stijl met veel aandacht voor langzame, diepe ademhaling en de innerlijke aspecten van Tai Chi. Een stijl die ik overigens verder nooit elders gezien heb. Hij heeft mij de grondbeginselen van Tai Chi goed bijgebracht zoals houding, ademhaling en mentale focus. Door hem is mijn nieuwsgierigheid in Tai Chi gewekt.
Vervolgens ben ik lessen gaan volgen bij Erik Hendriks Flohr (Xensy). Hij geeft o.a. les in zwaardvorm, stok en de korte vorm van Chi Chian Tao. Dit is een variant van de korte vorm van Cheng Man-Ching. Bij hem heb ik ook de Matrix training gedaan, een trainersopleiding. Tussendoor heb ik Van Raymond Stibben (in Frankrijk) ongeveer 15 lessen Taoistische Tai Chi en Tao healing gehad. Vervolgens heb ik een aantal jeren verdiepingslessen gevolgd bij Jos Horst in Goirle.
Mijn verdere opleiding bestaat uit het volgen van workshops bij diverse meesters: zwaardvechten met het Chinese langzwaard (Jian) onder leiding van Scott Rodell, een groot aantal workshops bij Thierry Alibert in Utrecht, Push-hands bij Elli Zwart, Cheng Man Ching zwaardvorm en applicaties met Ken van Sickle en “De 13 principes van Yang Taijiquan in de strijd” bij het Sanchai Centre in Amsterdam.

De grootste bijdrage aan mijn groei (en opleiding) waren wel de trainingsweken die ik in Xian heb doorgebracht bij Zhao Youbin. Zhao Youbin heeft van jongs af aan les gehad van zijn vader die op zijn beurt al op jonge leeftijd met trainen is begonnen bij Yang Cheng-Fu. Nooit was ik dichter bij de bron geweest dan in China!

En hoe is het nou met de rug? Nooit meer last van gehad!

In september 2006 ben ik in Uden mijn eigen school begonnen. Ik werk met leuke mensen en ik merk dat het mij veel energie geeft zelf mijn kennis en enthousiasme weer door te geven.

Tai Chi en Qi Gong op therapeutische basis

Certificaat_Beweegdeskundige

Veel mensen hebben interesse in Tai Chi en Qi Gong vanwege de gezondheids bevorderende effecten. Ik volg daarom soms ook lessen en cursussen op dit vlak en bestudeer (para-)medische literatuur die mij verder helpt bij het begrijpen van de effecten van Tai Chi en het begeleiden van mijn leerlingen.

Zo heb ik veel profijt gehad van de cursus "“Pranic Healing ” die ik in Amsterdam gevolgd heb. Het heeft mij veel meer inzicht gegeven in het werken met Chi en de werking van de chakra's.
In dit kader heb ik een cursus “Therapeutische Qi Gong” in Brussel gevolgd en ben als gevolg daarvan ook dieper in de medische Qi Gong gedoken.

Inmiddels doe ik mee aan een samenwerking met Body Vision in Uden om (pre-)diabetici meer aan het bewegen te krijgen. Om deze doelgroep goed van dienst te kunnen zijn heb ik een cursus (Level 4+) "Beweegdeskundige (pre)Diabetes" gevolgd en daarvan in december 2013 een certificaat behaald.

Naast de lessen en workshops die ik volg heb ik veel literatuurstudie gedaan, achtergrondinformatie verzameld en veel, heel veel geoefend.

Curriculum:

De 108 Lange (Authentieke) vorm van Yang Cheng-Fu

Met de meer gevorderde leerlingen doen we de authentieke vorm van Yang Cheng-Fu. Van Yang Cheng-Fu is bekend dat hij meermalen de vorm vereenvoudigde om hem toegankelijker te maken voor beginners, cq mensen die niet full-time met Tai Chi bezig zijn. De versie die wij doen is een redelijk originele versie waar nog technieken inzitten als b.v. draaien op een been waar het gewicht op staat.

De vorm van Cheng Man Ching/Chi Chiang Tao

Cheng Man Ching vereenvoudigde de lange vorm nog verder, speciaal voor mensen die meer geďnteresseerd zijn in de gezondheids aspekten van Tai Chi. Chi Chiang Tao heeft deze nog een klein beetje eenvoudiger gemaakt. In de onderstaande clip demonstreer ik de vorm zoals we die doen met de beginners.

De 54 Yang stijl zwaard vorm

Een van de onderdelen van Tai Chi zijn wapenvormen. Hieronder zie je een uitvoering door mij met een Jian (dubbel snijdend zwaard). Ik gebruik hier een echt zwaard van ongeveer 1kg staal, geen Wushu (imitatie) zwaard van een paar honderd gram. Het grote voordeel is dat met het zwaard makkelijker grote, ronde bewegingen te maken zijn en het niet zo snel gaat zwabberen. Verder geeft het een goede training voor de spieren en pezen.
Ik doe hier de Yang stijl Tai Chi 54 zwaardvorm zoals beschreven door Chen Wei Ming (1928).

Hieronder een foto van de trainingsgroep in Utrecht, oktober 2008. Thierry Alibert (in het midden) was kort daarvoor wereldkampioen Tai Chi was geworden met de handvorm, zwaardvorm en waaier.
Thierry komt drie keer per jaar naar Nederland voor workshops in Tilburg en Utrecht. Het programma is te vinden op de website van Thierry of die van "Centrum Well" in Utrecht

alibert (18K)

Onderstaand een korte impressie van een van de workshops van Scott Rodell.


draakje

©2018 Tai Chi Uden