frits2010 (52K)

Frits van der Putten

Na afgestudeerd te zijn aan de TU-Delft ben ik gaan werken in de technische automatisering, ontwikkeling van producten waar software in zit. Door een combinatie van slechte houding en stress had ik regelmatig last van mijn rug en ben aan Taiji gaan doen.

Mijn eerste leraar was Theo van Bindsbergen. Hij gaf les in de Honan stijl. Een zeer langzame stijl met veel aandacht voor langzame, diepe ademhaling en de innerlijke aspecten van Taiji. Een stijl die ik overigens verder nooit elders gezien heb. Hij heeft mij de grondbeginselen van Taiji goed bijgebracht zoals houding, ademhaling en mentale focus. Door hem is mijn nieuwsgierigheid in Taiji gewekt.
Vervolgens ben ik lessen gaan volgen bij Erik Hendriks Flohr (Xensy). Hij geeft o.a. les in zwaardvorm, stok en de korte vorm van Chi Chian Tao. Dit is een variant van de korte vorm van Cheng Man-Ching. Bij hem heb ik ook de Matrix training gedaan, een trainersopleiding. Tussendoor heb ik Van Raymond Stibben (in Frankrijk) ongeveer 15 lessen Taoistische Taiji en Tao healing gehad. Vervolgens heb ik een aantal jeren verdiepingslessen gevolgd bij Jos Horst in Goirle.
Mijn verdere opleiding bestaat uit het volgen van workshops bij diverse meesters: zwaardvechten met het Chinese langzwaard (Jian) onder leiding van Scott Rodell, een groot aantal workshops bij Thierry Alibert in Utrecht, Push-hands bij Elli Zwart, Cheng Man Ching zwaardvorm en applicaties met Ken van Sickle en “De 13 principes van Yang Taijiquan in de strijd” bij het Sanchai Centre in Amsterdam.

De grootste bijdrage aan mijn groei (en opleiding) waren wel de trainingsweken die ik in Xian heb doorgebracht bij Zhao Youbin. Zhao Youbin heeft van jongs af aan les gehad van zijn vader die op zijn beurt al op jonge leeftijd met trainen is begonnen bij Yang Cheng-Fu. Nooit was ik dichter bij de bron geweest dan in China!

En hoe is het nou met de rug? Nooit meer last van gehad!

In september 2006 ben ik in Uden mijn eigen school begonnen. Ik werk met leuke mensen en ik merk dat het mij veel energie geeft zelf mijn kennis en enthousiasme weer door te geven.

Taiji en Qi Gong op therapeutische basis

Veel mensen hebben interesse in Taiji en Qi Gong vanwege de gezondheids bevorderende effecten. Ik volg daarom soms ook lessen en cursussen op dit vlak en bestudeer (para-)medische literatuur die mij verder helpt bij het begrijpen van de effecten van Taiji en het begeleiden van mijn leerlingen.

Zo heb ik veel profijt gehad van de cursus "“Pranic Healing ” die ik in Amsterdam gevolgd heb. Het heeft mij veel meer inzicht gegeven in het werken met Chi en de werking van de chakra's.
In dit kader heb ik ook een cursus “Therapeutische Qi Gong” in Brussel gevolgd en ben als gevolg daarvan ook dieper in de medische Qi Gong gedoken.

Naast de lessen en workshops die ik volg heb ik veel literatuurstudie gedaan, achtergrondinformatie verzameld en veel, heel veel geoefend want Taiji en Qi Gong moet je vooral doen.

Curriculum:

De 108/85 Lange (Authentieke) vorm van Yang Cheng-Fu

Met de meer gevorderde leerlingen doen we de authentieke vorm van Yang Cheng-Fu. Van Yang Cheng-Fu is bekend dat hij meermalen de vorm vereenvoudigde om hem toegankelijker te maken voor beginners, cq mensen die niet full-time met Taiji bezig zijn. De versie die wij doen is de officiële standaard in China, de zg. 85 vorm. Met deze vorm kan je in China met elke groep die Yang stijl (lange vorm) doet meekomen. Dit is een redelijk originele versie waar nog technieken in zitten als b.v. draaien op een been waar gewicht op staat.

De vorm van Cheng Man Ching/Chi Chiang Tao

Cheng Man Ching vereenvoudigde de lange vorm nog verder, speciaal voor mensen die meer geďnteresseerd zijn in de gezondheids aspekten van Taiji. Chi Chiang Tao heeft deze nog een klein beetje eenvoudiger gemaakt. In de onderstaande clip demonstreer ik de vorm zoals we die doen. Deze vorm is ook heel geschikt om de beginselen van Taiji in de vingers te krijgen om daarna verder te gaan met de lange vorm.

De Yang stijl zwaard vorm

Een van de onderdelen van Taiji zijn wapenvormen. Hieronder zie je een uitvoering door mij met een Jian (dubbel snijdend zwaard). Ik gebruik hier een echt zwaard van ongeveer 1kg staal, geen Wushu (imitatie) zwaard van een paar honderd gram. Het grote voordeel is dat met het zwaard makkelijker grote, ronde bewegingen te maken zijn en het niet zo snel gaat zwabberen. Verder geeft het een goede training voor de spieren en pezen. Nadeel is dat het wat minder "show" geeft dan een zwaard van verenstaal.
Ik doe hier de Yang stijl Taiji 54 zwaardvorm zoals beschreven door Chen Wei Ming (1928).

Inmiddels train ik regelmatig in Xi'An, in China bij Zhao Youbin. Bijgaand een recente foto (Juli, 2019) van het team dat voor wedstrijden naar Japan ging (afgezien van ik dan). Van links naar rechts: ikzelf, Li Ping, Mrs Yang, Zhao Youbin, ?, Mrs Che, Mrs Wang, ?

China wedstrijd team (2019)


draakje

©2019 Tai Chi Uden