De meesters van de Yang stijl (vervolg)

yangzhenduo (6K)

Yang Zhenduo (1926- )

Yang Zhenduo was de derde zoon van Yang Cheng-Fu en geboren in Beijing. Hij heeft vanaf jonge leeftijd Tai Chi gestudeerd bij zijn vader en later, toen zijn vader overleden was, bij zijn oudere broer. In 1960 (of 1951?) verhuisde Yang Zhenduo naar Taiyan in de Shanxi provincie. Vanaf 1980 was hij vice voorzitter van de Shanxi Wushu associatie. In 1982 richtte hij de Shanxi Yang stijl Tai Chi Chuan associatie op en is daar nog steeds voorzitter van. Het is in zijn biografie niet duidelijk wat hij pakweg de veertig jaren vr 1980 gedaan heeft (afgezien van verhuizen).
De stijl van Yang Zhenduo is gracieus en ontspannen en lijkt sterk op die van zijn vader. Yang Zhenduo heeft zijn kunst doorgegeven aan zijn kleinzoon Yang Jun (geboren in 1968).

fuzhongwen (8K)

Fu Zhong Wen (Fu Chung-wen, 1903-1994)

Fu Zhong Wen is geboren in Guang Fu in de provincie Henan in het noorden van China. Hij begon zijn training bij Yang Cheng-Fu op negen jarige leeftijd. Met een korte onderbreking heeft Fu Zhong Wen les van Yang Cheng-Fu gehad tot aan zijn dood in 1936. In 1944 richtte Fu Zhong Wen de Yong Nian Tai Chi Associatie op teneinde het werk van zijn meester beter te kunnen verspreiden over de wereld.

In 1972 heeft de Tongji Universiteit in Shanghai onderzoek gedaan naar de therapeutische waarde van Tai Chi met Fu Zhong Wen en zijn zoon Fu Sheng Yuan als instructeurs. De resultaten van deze onderzoekingen tonen aan dat Tai Chi gunstig is voor de gezondheid en het voorkomen van ziekten zoals o.a. hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, artritis, zenuwziekten en andere chronische aandoeningen. Bovendien is aangetoond dat Tai Chi het functioneren van hart en longen verbetert.

Fu Zhong Wen heeft getracht de stijl van zijn meester Yang Cheng-Fu ongewijzigd door te geven. Hij was hier erg bescheiden in en zei hierover in een interview: "How can I change it? The ancients were so good, how can you change something that they developed with their high skills." (Uit: "A Last Interview with Fu Zhongwen", Marvin Smalheiser, 1994).
De onderstaande clip is de beste die van Fu Zhong Wen te vinden is op het internet. Dit is de vorm die het dichtst bij die van Yang Cheng-Fu komt en daarmee de referentie voor de serieuse Yang stijl tai chi beoefenaar.

chichiangtao (7K)

Dr. Chi Chiang Tao (1919-1994)

Chi Chiang Tao is vanwege zware tuberculose in 1937 Tai Chi gaan beoefenen. Hij heeft van 1942 tot 1944 gestudeerd onder leiding van Chang Teh-Fu (welke leerling was van Li Chin-Lin wiens leraar Yang Pan-Hou was). In 1948 verhuisde hij naar Taiwan. Van 1955 tot 1965 studeerde hij onder leiding van Cheng man-Ching. Hij heeft ook Tai Chi zwaard gestudeerd bij verschillende andere meesters in Taiwan. Hij was senior lid van de Taiwanese Tai Chi associatie. Naast Tai Chi bedreef hij ook traditionele Chinese geneeswijze. Chi Chiang Tao heeft een kleine aapassing gemaakt op de vorm van Cheng Man Ching. Hij heeft de 180 graden draai op n voet er uit gehaald en een paar bewegingen uit de lange vorm er voor in de plaats gezet waardoor de vorm iets makkelijker geworden is. In 1980 verhuisde hij naar Vancouver. Hij heeft les gegeven tot aan zijn dood in 1994.

Thierry Alibert

Thierry Alibert(1952-)

Thierry Alibert is op 14 jarige leeftijd begonnen met karate. Hij is daarin meervoudig europees kampioen geworden en heeft in 1989 zijn eigen sportschool opgericht. Vanuit deze achtergrond is hij begin jaren negentig begonnen met Tai Chi lessen te volgen. Zijn leraar, George Saby, is een meester in de Yang stijl en met name de oude Yang stijl in de lijn van Erle Montaigue.
Ik ben Thierry erg dankbaar voor wat hij mij geleerd heeft, niet alleen op het gebied van de martiale benadering van Taiji maar ook de Qi Gong.

Bijgaand een paar clips van de trainingen met Thierry Alibert:

Zhao Youbin

Zhao Youbin (1950-)

De familie Zhao behoorde tot de beste vriendenkring (The inner circles) van Yang Cheng-Fu. Zhao Bin was een van de naaste leerlingen van Yang Cheng-Fu. De zoon van Zhao Bin, Zhao Youbin, is daarmee de vijfde generatie afstamming in de Yang Taiji stamboom. Zhao Youbin begon met het leren van Taiji, onder leiding van zijn vader Zhao Bin, toen hij zeven was. Gedurende meer dan vijftig jaar studie en oefening heeft hij alle vaardigheden van Taiji van zijn vader geleerd waaronder Taiji Quan, Taiji zwaard, Taiji sabel, Taiji speer en push-hands.
Meester Zhao Youbin heeft les gegeven aan duizenden Chinese leerlingen maar ook enkele buitenlanders. Omdat hij nauwelijks Engels spreekt is dit aantal beperkt en afhankelijk van mensen die goed kunnen vertalen.


draakje

©2019 Tai Chi Uden