Locaties, groepen, rooster, inhoud en kosten

Leslocatie (Woensdag en Donderdagavond):

Speelzaal van Basisschool "De Tandem"
Leeuweriksweg (naast het busstation)

De Tandem

De Tandem

Routebeschrijving

Aan de noord-oost kant van het centrum ligt een rotonde. Hier komen de Land van Ravensteinstraat, Pastor Spieringsstraat, Violierstraat en de Leeuweriksweg samen (zie kaart). Aan deze rotonde ligt het politiebureau, een appartementen complex, een woontoren en het busstation.

Als je vanaf hier de leeuweriksweg in gaat heb je aan de rechterkant het busstation en direct daarna de zaal (rode cirkel op de kaart). Er ligt een voetgangerspad vanaf de Leeuweriksweg naar de ingang van de zaal (gele deur). Parkeren kan in de Leeuweriksweg (niet voor het busstation), achter het politiebureau of in de belendende straten.

Locatie zaal de Tandem

GPS coördinaten: Latitude: N 51° 39' 39.218" Longitude: E 5° 37' 7.492"

Programma en groepen:

Het programma omvat vorm oefeningen, techniek en Qi Gong. Tussendoor vertel ik ook nog veel over geschiedenis, Chinese filosofie en cultuur. Afhankelijk van je keuze kan je lessen volgen in:

Er zijn geen specifieke beginnersgroepen. In alle groepen lopen beginners en mensen die al een beetje ervaring hebben door elkaar heen. Dit is te vergelijken met een teamsport waarbij je in een team komt waar het ervaringsniveau ook uiteen loopt. Je merkt al snel dat je jezelf op kan trekken aan de de mensen met meer ervaring.

Doordat ik in China train volg ik ook de trainingsmethoden die daar gebruikt worden. Concreet betekent dit veel vorm, zelfwerkzaamheid, veel details en oog voor ontspanning. Daarnaast zal ik proberen de tien principes van Yang Cheng-Fu in de trainingen naar voren te laten komen.

De groepen en tijden zijn als volgt samengesteld:

Avond/tijd Programma Niveau
Woensdagavond
19:30-20:30
Korte vorm Groep 1. Een vrij grote groep met een mix van alle niveaus, van echte beginners tot mensen met veel ervaring
Woensdagavond
20:30-21:00
Qi Gong of andere oefeningen zoals stretching op matjes of techniek Groep 1 + groep 2 samen
Woensdagavond
21:00-22:00
Lange vorm Groep 2. Een mix van minder beginners en meer mensen met een paar jaar ervaring
Donderdagavond
19:30-20:45
Lange vorm Groep 3. Een mix van weinig beginners en meer mensen met een paar jaar ervaring
Donderdagavond
20:30-21:00
Qi Gong of andere oefeningen zoals stretching op matjes of techniek Groep 3 + groep 4 samen
Donderdagavond
21:00-22:15
Korte vorm Groep 4. Beginners plus een paar mensen die al een paar jaar ervaring hebben


Let op: in elke groep kan je dus 1,5 uur les volgen. Je bent echter ook vrij om het gemeenschappelijke Qi Gong gedeelte niet mee te doen. Dan volg je alleen een uur les in de vorm van keuze.

Tai Chi leren is iets dat je met het hoofd doet waardoor de ontspanning, de aarding en de aandacht in de buik soms verloren gaat. We doen daarom bij alle groepen Qi Gong oefeningen en proberen daarmee tijdens de lessen weer de rust terug te vinden en weer met de aandacht in de buik te gaan.

Er zit in de lessen veel herhaling zodat je door het missen van een les niet gelijk achter loopt. Mocht je een keer verhinderd zijn om te trainen in je eigen groep dan kan je altijd meedoen in een andere groep. Overleg dit wel even met mij zodat ik weet wanneer je komt. Sowieso heb ik graag dat je bij verhindering dit altijd even doorgeeft.

Voor alle groepen geldt dat instromen gedurende het hele seizoen mogelijk is. Als je met Tai Chi wil beginnen doe het dan nu.

Lesdata (2019-2020)

Na de zomervakantie beginnen de lessen weer op woensdag 21 en donderdag 22 augustus 2019.

Gedurende het hele schooljaar wordt er les gegeven met uitzondering van de dagen dat de school dicht is. Mocht het in de mei vakantie mooi weer zijn, dan geef ik (gratis) buiten les in het park. Ook in de zomervakantie ga ik (gratis) door indien er voldoende opkomst is en ik zelf nog niet weg ben. Hier volgt het rooster van dagen dat er geen les is (ONDER VOORBEHOUD!):

Woensdag Donderdag
16 oktober 17 oktober Herfstvakantie
25 december 26 december Kerstvakantie
1 januari 2 januari Kerstvakantie

9 januari Training in China
15 januari 16 januari Training in China
26 februari 27 februari Carnavalsvakantie
22 april 23 april Meivakantie
29 april 30 april Meivakantie
20 mei 21 mei Week van hemelvaart

De laatste lessen in de zaal zijn op 8 juli en 9 juli 2020 (en bij goed weer gaan naar het park). Na de vakantie beginnen we weer op 26 en 27 augustus 2020.

Inhoud

Elke week is er les (behalve in de schoolvakanties). De lessen duren vijf kwartier. Tussen de lessen door drinken we thee met wie dat wil en praten gezellig wat na.

Net als bij elke andere sport wordt je door te trainen steeds beter. Het wordt dan ook steeds makkelijker om de rust te vinden en te ontspannen in de bewegingen. Anders dan bij de meeste andere sporten kan je Tai Chi bijna altijd en bijna overal doen. Het is daarmee een laagdrempelige sport en door vaker te trainen wordt de beleving steeds leuker en voelt het steeds natuurlijker.

Als je Tai Chi thuis beoefent pak dan bewegingen die je kent en probeer ze, net als bij het aanleren van de tafels, te automatiseren. Als je ze geautomatiseerd hebt dan kan je ze uitvoeren zonder er bij na te denken en dan is het makkelijker te ontspannen en in alle rust bezig te zijn. Het leren van Tai Chi, maar vooral ook plezier aan Tai Chi beleven, gaat dan ook sneller.

De trainingen bestaan in het algemeen uit een drietal elementen:

Nieuw!

Lesmateriaal

We doen twee Tai Chi vormen: voor mensen die wat ervaring hebben of gewoon van een goede uitdaging houden de authentieke vorm van Yang Cheng-Fu (bekend onder de naam "85 vorm")of voor beginners de verkorte vorm van Chi Chiang Tao. Deze laatste vorm is op twee bewegingen na identiek aan de vorm van Cheng Man-Ching wat een van de wereldwijd bekende "standaard" vormen is. Ik heb een gedetailleerde "stap voor stap" uitleg van de vorm van Chi Chiang Tao, beschikbaar als download of op aanvraag op twee dvd's.
Daarnaast heb ik meerdere downloads met Qi Gong oefeningen waarvan we er een aantal geregeld in de lessen doen. Zie voor een detail beschrijving en de kosten de sectie over boeken.

Instructie DVD dvd_QiGong (11K)

Instappen kan elk moment!

Bel even op of kom gewoon even langs, dan kan je gelijk mee doen. De oefeningen zijn voor iedereen uit te voeren, van jong tot oud. Woon je in Uden of omgeving (we hebben leerlingen uit Veghel, Nistelrode, Heesch, Oss, Zeeland, Volkel, Boekel, Gemert, Erp, Mill, St. Oedenrode, Gemonde, St. Hubert, Heeswijk-Dinther, Berghem, Son, Schaijk, Odiliapeel, Schijndel, ...), neem gewoon contact op.

Lesgeld seizoen 2019/2020:

Het lesgeld is gebaseerd op 34 trainingen (wekelijks, behalve in de schoolvakanties). Elke training die ik meer geef is gratis. Afgelopen jaar heb ik op de woensdag 40 trainingen kunnen geven omdat we in de meivakantie en in de zomervakantie een aantal keren extra buiten hebben kunnen trainen.
Voor mensen die later instappen wordt het lesgeld evenredig verminderd.

Het lesgeld kan je contant betalen op de lesavond of overmaken op bankrekening NL78 TRIO 0784 8820 88 t.n.v. Tai Chi Uden. Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Bij kortere termijnen reken ik wel minder gratis trainingen. Voor gezinsleden heb ik ook een aantrekkelijke kortingsregeling.

Betalingstermijn Termijnbedrag Betaaldata
Jaarlijks € 240,- 10 september
Halfjaarlijks € 130,- 10 september, 13 januari
Kwartaal* € 70,- 10 september, 28 oktober, 13 januari, 24 maart

* Een kwartaal is acht (trainings)weken.

Inschrijfformulier en privacyverklaring

Inschrijven is heel simpel.
Vul het onderstaande inschrijfformulier in en neem het mee op een van de eerste lessen. Als het downloaden niet lukt heb ik ook altijd een paar exemplaren mee.

Inschrijfformulier inschrijfformulier.pdf

Privacyverklaring_TaiChiUden Privacyverklaring_TaiChiUden.pdf


In het inschrijfformulier worden om persoonsgegevens gevraagd. Bijgaand ook de privacy verklaring waarin staat waarom deze gegevens nodig zijn en wat Tai Chi Uden ermee doet. Lees dit aandachtig door. Bij inlevering van het inschrijfformulier ga je akkoord met de privacy verklaring.

Tai Chi Uden in de pers

Op 2 februari 2011 was er bij Omroep Brabant voor het programma Inz&Uitz, in het kader van het Chinese nieuwjaar een item over Tai Chi. In dit item beelden van een workshop met Cilla Nieuwkoop. Met medewerking van een aantal leerlingen en met aan het einde een kort interview.

Een item op TV-Berghem over de workshop, juni 2012, op het zorgcentrum "De Wilberthof".

Zorgcentrum De Wilberthof Zorgcentrum De Wilberthof Zorgcentrum De Wilberthof


draakje

©2019 Tai Chi Uden