Locaties, groepen, rooster, inhoud en kosten

Leslocatie (Woensdag en Donderdagavond):

Speelleercentrum "De Wijde Wereld"
Helmteken 24
(LET OP: bij sommige navigatie systemen heet deze weg “Helmketen”)
5406 DK Uden

De Wijde Wereld

Routebeschrijving

Vanaf de rotonde bij de Rabobank/Brabant Accountants ga je de wijk in. Dit is de Verlengde Velmolenweg. Ga op de volgende rotonde naar links (Sesterlaan). Bij de volgende rotonde naar rechts (Muntmeester). Dit is een rondweg door de wijk. Rijdt deze weg voor de helft rond tot je na ongeveer 1km aan de rechterhand de afslag “Helmteken” krijgt.

De ingang van de zaal is aan de linkerkant van de school. Er gaat vanaf de voorkant van de school een tegelpad naar links. Als je dat volgt dan kom je vanzelf bij de ingang van de zaal.

Locatie Wijde Wereld

GPS coordinaten: Latitude: 51º 38' 44" N, Longitude: 5º 38' 12" E

Groepen:

Er zijn geen specifieke beginnersgroepen. In alle groepen (behalve de vroege donderdaggroep) lopen beginners en mensen die al een beetje ervaring hebben door elkaar heen. Dit is te vergelijken met een teamsport waarbij je in een team komt waar het ervaringsniveau ook uiteen loopt. Je merkt al snel dat je jezelf op kan trekken aan de de mensen met meer ervaring.

In alle groepen doen we Qi Gong als opwarming. Dit zijn oefeningen waarbij we ons lichamelijk en geestelijk voorbereiden op Tai Chi. Het lichaam wordt opgewarmd, de meridianen geactiveerd en de mentale toestand is het best te omschrijven als ontspannen, geconcentreerd en alert.

De groepen zijn als volgt samengesteld:


Avond/tijd Programma Niveau
Woensdagavond
19:30-20:45
Gezondheids Tai Chi (korte vorm) + Qi Gong. Basis beginselen van Tai Chi, de vorm van Chi Chiang Tao, stapje voor stapje. Groep 1. Momenteel een mix van veel beginners en wat minder mensen met ervaring.
Woensdagavond
21:00-22:15
Het programma verschilt niet veel van de vroege groep. Ook in deze groep gaat alles stapje voor stapje. Met deze groep doen we de authentieke vorm van Yang Cheng-Fu. Goed toegankelijk voor beginners die van aanpakken houden of mensen met een beetje ervaring in Tai Chi
Mensen van de donderdag 19:30 uur goep kunnen hier eventueel lessen inhalen(en visa versa).
Groep 2. Momenteel een mix van weinig beginners en meer mensen met een paar jaar ervaring.
Donderdagavond
19:30-20:45
Authentieke Tai Chi + Qi GOng. Verdieping van de principes van Tai Chi en aanleren van de authentieke vorm van Yang Cheng-Fu. Yang Cheng-Fu heeft een aantal keren grote wijzigingen in de vorm aangebracht. Wij doen de versie van na de eerste of tweede grote wijziging.
Martiale achtergronden en toepassingen van deze wat oudere vorm worden behandeld. Ervaring en beheersing van de basisprincipes is wel vereist.
Groep 3. Mensen met ervaring.
Donderdagavond
21:00-22:15
Het programma is identiek aan dat van de vroege woensdag groep. Mensen van die groep kunnen hier eventueel lessen inhalen (en visa versa). Groep 4. Beginners plus een paar mensen die al een paar jaar ervaring hebben.

Tai Chi leren is iets dat je met het hoofd doet waardoor de ontspanning, de aarding en de aandacht in de buik soms verloren gaat. We doen daarom bij alle groepen Qi Gong oefeningen en proberen daarmee tijdens de lessen weer de rust terug te vinden en weer met de aandacht in de buik te gaan.

Voor alle groepen geldt dat instromen gedurende het hele seizoen mogelijk is. Als je met Tai Chi wil beginnen doe het dan nu.

Er zit in de lessen veel herhaling zodat je door het missen van een les niet gelijk achter loopt. Mocht je een keer verhinderd zijn om te trainen in je eigen groep dan kan je altijd meedoen in een andere groep. Overleg dit wel even met mij zodat ik weet wanneer je komt. Sowieso heb ik graag dat je bij verhindering dit altijd even doorgeeft.

Lesdata (2018-2019)

Na de zomervakantie beginnen de lessen weer op woensdag 22 en donderdag 23 augustus 2018.

Gedurende het hele schooljaar wordt er les gegeven met uitzondering van de dagen dat de school dicht is. Mocht het in de mei vakantie mooi weer zijn, dan geef ik (gratis) buiten les in het park. Ook in de zomervakantie ga ik (gratis) door indien er voldoende opkomst is en ik zelf nog niet weg ben. Hier volgt het rooster van dagen dat er geen les is:

Woensdag Donderdag
17 oktober 18 oktober Herfstvakantie
26 december 27 december Kerstvakantie
2 januari 3 januari Kerstvakantie
6 maart 7 maart Voorjaarsvakantie
24 april 25 april Meivakantie
1 mei 2 mei Meivakantie
29 mei 30 mei Week van hemelvaart

De laatste lessen in de zaal zijn op 12 juni en 13 juni 2019 (en bij goed weer gaan we door in het park)

Inhoud

Elke week is er les (behalve in de schoolvakanties). De lessen duren vijf kwartier. Tussen de lessen door drinken we thee met wie dat wil en praten gezellig wat na.

Net als bij elke andere sport wordt je door te trainen steeds beter. Het wordt dan ook steeds makkelijker om de rust te vinden en te ontspannen in de bewegingen. Anders dan bij de meeste andere sporten kan je Tai Chi bijna altijd en bijna overal doen. Het is daarmee een laagdrempelige sport en door vaker te trainen wordt de beleving steeds leuker en voelt het steeds natuurlijker.

Als je Tai Chi thuis beoefent pak dan bewegingen die je kent en probeer ze, net als bij het aanleren van de tafels, te automatiseren. Als je ze geautomatiseerd hebt dan kan je ze uitvoeren zonder er bij na te denken en dan is het makkelijker te ontspannen en in alle rust bezig te zijn. Het leren van Tai Chi, maar vooral ook plezier aan Tai Chi beleven, gaat dan ook sneller.

De trainingen bestaan in het algemeen uit een drietal elementen:

Nieuw!

Lesmateriaal

We doen twee Tai Chi vormen: voor mensen die wat ervaring hebben of gewoon van een goede uitdaging houden de authentieke vorm van Yang Cheng-Fu of voor beginners de verkorte vorm van Chi Chiang Tao. Deze laatste vorm is op twee bewegingen na identiek aan de vorm van Cheng Man-Ching wat een van de wereldwijd bekende “standaard” vormen is. Ik heb een oefenboek gemaakt met achtergronden van Tai Chi en een gedetailleerde uitleg van de vorm van Chi Chiang Tao. Tevens heb ik een instructie DVD met een stap-voor-stap uitleg van de vorm. Het boek “De vorm van Chi Chiang Tao & verborgen toepassingen” en bijbehorende DVD zijn bij mij te bestellen. Het boek kost €10,- en de DVD €7,- (exclusief verzendkosten).
Daarnaast heb ik drie DVD‘s met Qi Gong oefeningen waarvan we er een aantal geregeld in de lessen doen. Deze kosten ook €7,- per stuk (exclusief verzendkosten). Zie voor een detail beschrijving van de DVD‚s de sectie over boeken.

De vorm van Chi Chiang Tao Instructie DVD dvd_QiGong (11K)

Instappen kan elk moment!

Bel even op of kom gewoon even langs, dan kan je gelijk mee doen. De oefeningen zijn voor iedereen uit te voeren, van jong tot oud. Woon je in Uden of omgeving (we hebben leerlingen uit Veghel, Nistelrode, Heesch, Oss, Zeeland, Volkel, Boekel, Gemert, Erp, Mill, St. Oedenrode, Gemonde, St. Hubert, Heeswijk-Dinther, Berghem, Son, Schaijk, Odiliapeel, Schijndel, ...), neem gewoon contact op.

Lesgeld seizoen 2018/2019:

Het lesgeld is gebaseerd op 34 trainingen (wekelijks, behalve in de schoolvakanties). Elke training die ik meer geef is gratis. Afgelopen jaar heb ik op de woensdag 40 trainingen kunnen geven omdat we in de meivakantie en in de zomervakantie een aantal keren extra buiten hebben kunnen trainen.
Voor mensen die later instappen wordt het lesgeld evenredig verminderd.

Het lesgeld kan je contant betalen op de lesavond of overmaken op bankrekening NL78 TRIO 0784 8820 88 t.n.v. Tai Chi Uden. Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Bij kortere termijnen reken ik wel minder gratis trainingen. Voor gezinsleden heb ik ook een aantrekkelijke kortingsregeling.

Betalingstermijn Termijnbedrag Betaaldata
Jaarlijks € 240,- 10 september
Half-jaarlijks € 130,- 10 september, 13 januari
Kwartaal* € 70,- 10 september, 28 oktober, 13 januari, 24 maart

* Een kwartaal is acht (trainings)weken.

Inschrijfformulier en privacyverklaring

Inschrijven is heel simpel.
Vul het onderstaande inschrijfformulier in en neem het mee op een van de eerste lessen. Als het downloaden niet lukt heb ik ook altijd een paar exemplaren mee.

Inschrijfformulier inschrijfformulier.pdf

Privacyverklaring_TaiChiUden Privacyverklaring_TaiChiUden.pdf


In het inschrijfformulier worden om persoonsgegevens gevraagd. Bijgaand ook de privacy verklaring waarin staat waarom deze gegevens nodig zijn en wat Tai Chi Uden ermee doet. Lees dit aandachtig door. Bij inlevering van het inschrijfformulier ga je accoord met de privacy verklaring.

Tai Chi Uden in de pers

Op 2 februari 2011 was er bij Omroep Brabant voor het programma Inz&Uitz, in het kader van het Chinese nieuwjaar een item over Tai Chi. In dit item beelden van een workshop met Cilla Nieuwkoop. Met medewerking van een aantal leerlingen en met aan het einde een kort interview.

Een item op TV-Berghem over de workshop, juni 2012, op het zorgcentrum "De Wilberthof".

Zorgcentrum De Wilberthof Zorgcentrum De Wilberthof Zorgcentrum De Wilberthof


draakje

©2018 Tai Chi Uden